Aldersgrense: 18
Dørene åpner:20:00
Konsertstart:21:00
Billetter: 150/50 ink. avg

Sidsel Endresen Session

MERRIWINKLE vs. STREIFENJUNKO
CHRISTIAN WALLUMRØD - tangenter
SIDSEL ENDRESEN - vokal
ESPEN REINSERTSEN - saksofoner
EIVIND LØNNING - trompet
Merriwinkle møter Streivenjunko den tredje mandagen i februar. To improviserende duoer sammen på scenen. Merriwinkle er møtet mellom Sidsel Endresen og Christian Wallumrød, to markante profiler i norsk jazz. Selv om musikken er helt improvisert, arbeider både Endresen og Wallumrød med klare strukturer på stadig jakt etter melodien bak det opplagt hørbare. Gjennkjennelsen er i stor grad knyttet til stemningene og klangene. Endresen synger følelser i stedet for ord og ved å fjerne det semantiske åpner hun for at hver lytter kan finne sitt eget innhold. Wallumrød bygger opp under vokalen med lydskulpturer og klangcollager, og er i konstant dialog med Endresen. Resultatet er originalt og sterkt, uforurtsigbart og veldig vakkert. På Belleville møter Merriwinkle duoen Streifenjunko, - duosamarbeidet mellom de unge og lovende musikerne Espen Reinertsen og Eivind Lønning. De to har etter flere års samspill utviklet et tett og intuitivt samspill. Med idealer som Helmut Lachenmann, Giacinto Scelsi og mye av den nyere europeiske improvisasjonsmusikken blir resultatet en sparsommelig, men inkluderende musikk der stillheten såvel som klangen fanger lytteren. 2+2 er som kjent 4, men med disse to duene forventer vi faktisk mye mer
-
Ingen over og ingen ved siden....
Mandagene i februar er scenen på Belleville Endresens og det er bare å være tidlig ute sikre seg plass når en av våre absolutt fremste inviterer kollegaer til Session. Sidsel Endresen er en institusjon i norsk musikkliv, og har vist en sjelden evne til å stadig søke videre og finne nye måter å bruke stemmen på. Siden starten med Chippahua og det legendariske samarbeidet med Jon Eberson hun vært i kontinuerlig søken etter nye utrykk. Gjennom årene har hun samarbeidet med mange av våre mest sentrale musikere, som Jon Christensen, Jon Balke, Bugge Wesseltoft, Nils Petter Molvær, Trygve Seim, Jan Bang, Christian Wallumrød etc, og har mottatt flere utmerkelser og priser på veien.
-
Merriwinkle:
Sidsel Endresen (stemme) Christian Wallumrød (div.synth'er,preparert flygel/piano og toy-piano)
Sidsel Endresen og Christian Wallumrød har i løpet av mange års virke som utøvere og komponister,begge satt sitt tydelige preg på den «samtidige» musikkscenen,både i Norge og internasjonalt. (Se vedlagte biografier). Samarbeidet deres startet i 2002 - i forbindelse med Endresen’s bestillingsverk til NattJazz-02 («Living Rooms») - og fra samme år i trio med Jan Bang i Sidsel Endresen’s «Undertow» : div.turneer og festivaler i Storbritannia, Europa, Canada og Kina. Parallellt startet Endresen og Wallumrød et duo-samarbeide ut ifra et ønske om å utvikle en egendefinert, improvisasjonsbasert og nåtidig variant av dette klassiske formatet. De utga cd’en «Merriwinkle» i 2004 (Jazzland/Universal) -( i samarbeide med Helge Sten: medmusiker på div. spor,samt mix og mastring!) - og høstet strålende kritikker både i norsk og internasjonal presse.
Merriwinkle har siden 2002, både i duo- og trio-format, gjort et utall konserter (div.turneer og festivaler) i Skandinavia og Europa. Musikken er fullstendig improvisert, men beveger seg likevel utenom de etablerte formene for fri-impro-musikk. De arbeider i forhold til et bredt spekter av egne og felles musikalske referanser - og musikken reflekterer utøvernes karakteristiske stil og utttrykk - heller enn å betjene noen overordnet genre eller stilart.
Litt av hva pressen har sagt om Merriwinkle:
"...det fascinerende med Merriwinkle er hvordan hver eneste tone gir mening,og hvordan hver lydlig utforsking fører til nye og uhørte sanger....En oppvisning i abstrahert vokalbruk - og en av de mest spennende plater jeg har hørt på lenge!"
Oliver Tepel/SPEX ("Record of the Month")
"Merriwinkle er et høydepunkt på den internasjonale kontemporære musikkscenen"
Carina Prange/ JazzPodium
"En uslepen diamant....Et sted mellom Patty Waters og Anette Peacock,leverer Sidsel Endresen et rystende album!"
Philippe Robert/Les Inrockuptibles
"Rett fra sjelen!....Endresen drar proppen ut ut av språket og setter lyd direkte på følelsene....Sammen knytter de avantgarden opp mot populærmusikken"
Arild R.Andersen/Aftenposten (terning: 6)
"...tidvis formidabelt samspill....originalt,sterkt og provoserende!"
Terje Mosnes/Dagbladet (terning: 5)