Aldersgrense: 18
Dørene åpner:21:00
Konsertstart:22:30
Billetter: 270/220 + avg

Inti Iillimani

Inti-Illimani er en chilensk musikkgruppe som er kjent verden over for sin fengende latinamerikansk musikk. Bandet ble dannet i 1967 av en gruppe ingeniørstudenter i Santiago. De valgte navnet Inti-Illimani, som på Aymara språket betyr Inti = Sol, Illimani = et fjell i nærheten av La Paz, Bolivia.
Musikken deres stammer fra Andes Fjellene, hvor de utforsket og gjenoppdaget den tradisjonelle musikken til aboriginerne i Chile, Peru, Bolivia, Ecuador og Argentina. Inti-Illimani og bandet Quilapayún, sammen med Victor Jara var de viktigste musikkgrupper som utviklet og innførte Nuevas Canciones-bevegelsen som Violeta Parra (en av Latin Amerikas mest innflytelsesrike musikere) skapte i slutten av 60-årene. "Nuevas Canciones" fremhevet musikken på landsbygda, fra andinske høylandet og afrikansk kultur i Peru, ofte i en ny stil og med et sosialt budskap. Etter Pinochet-kuppet i 1973 ble musikken deres forbudt i Chile, men det ble spredt til resten av Latin-Amerika og verden.

Inti-Illimani levde 15 år i eksil i Italia. Oppholdet der var av stor betydning for deres karriere i Europa. Sverige besøkte de i to lange turné. Der spilte de et album sammen med den svensk-finske sangeren Arja Saijonmaa, "Takk livet, sanger av Violeta Parra." En annen stor begivenhet fra sine besøk i Sverige var en konsert sammen med Cornelis Vreeswijk i en overfylt Universitetets Aula i Uppsala i 1978. Gruppen kom tilbake fra eksil til Chile i 1988 hvor de var aktive i demokratiseringsbevegelsen.
Etter at demokratiet ble gjeninnført, spilte Inti-Illimani i flere land sammen med verdens artister som Sting og Peter Gabriel. Det var Amnesty International som arrangerte konsertene.

Inti-Illimani har unngåt å bli stående som en nostalgisk monument fra sin tid. Bandet fortsatte å utvide og musikken deres er blitt påvirket av sine reiser over hele verden. Noen medlemmer har forlatt Inti-Illimani, og nye er kommet. De åtte musikerne som i dag utgjør bandet behersket 30 instrumenter i messing, strengeinstrumenter og slagverk-instrumenter. Dette er en konsert du må ikke gå glipp av.

www.inti-illimani.cl
Video link