Dubioza Kolektiv

Dubioza Kolektiv
Oslo World
fredag 4. november 2022
Dørene åpner 20:30
Konsert starter 21:30
Scene
Cosmopolite
Billettpris
380,- +avg
Aldersgrense
18 år med gyldig ID
Seter
Unummerert

Dubioza Kolektiv

Kontrære bosniske legender. 

Nesten 20 år etter at de ble stiftet forblir Dubioza Kolektiv et band det ikke går an å sammenligne med så veldig mye annet, enten du snakker om hjemlandet i Bosnia-Herzegovina, resten av regionen eller resten av verden, for den del. De er liksom alltid klare for en fight - ikke bare med fremmedfrykt og fascisme, temaer de stadig vender tilbake til i diskografien sin, men også med trygg borgerlig smak og musikkindustriens selvgodhet. Musikken deres strekker seg virkelig høyt og lavt, en flerspråklig blanding av balkan-musikk, ska, punk, reggae, elektronika og hip-hop. I det ene øyeblikket er det fengende, i det neste ryster de lytteren - men alt er levert med et lurt smil og en følelse av at det siste de ønsker å bli kategorisert som er kunstmusikere. 

Bandet ble skapt i et krigsherjet samfunn hvor det var lite som lignet en platebransje. Så de klarte seg uten, og omfavnet den tidlige digitale æraens pirat-etos når de ga vekk musikken sin gratis. Samtidig etablerte de seg som et av de mest populære og hardtslående livebandene i Øst-Europa. 
Deres siste album, #fakenews, ble sluppet i 2020. Tittelen snakker for seg selv. Den følger i fotsporene til Happy Nation (2016) og Apsurdistan (2013) i måten den berører et bredt spekter av kontroversielle temaer. På mange måter virker Dubioza Kolektiv skapt for å adressere denne tidsånden. Når du ser dem fremføre sine åndeløse konserter i distinkte gule og svarte scenekostymer, kan de føles som rent spetakkel. Men det er et alvor som lurer her, og de demonstrerer på mange måter forskjellen på å ta seg selv for seriøse og være seriøse. Selv om Dubioza Kolektiv til tider kan sies å herme etter absurditeten den politiske nåtiden omgir dem med, er de oppriktige når de gjør det.