Sensuell soul-oppvåkning | Hvordan soul-sjangeren fortsatt vrenger sjelen, men tar med seg nye stilarter og påvirkning

Soul
Bilder av
Cosmopolite
Skrevet av
Julie Brundtland Løvseth

Sensuell soul-oppvåkning | Hvordan soul-sjangeren fortsatt vrenger sjelen, men tar med seg nye stilarter og påvirkning

Fra Aretha Franklins “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman” til Amy Winehouses “Back to Black” – soul er sjangeren hvor store stemmer tar plass og vrenger sjelen – og fremføres med innlevelse og intensitet.

Selv om sjangeren, som oppstod rundt 1950, og hadde sin storhetstid på 1960-tallet ikke er like dominerende i dagens musikkbransje, er det mange store sangere som lever og ånder – og er soul.

Bandet St. Paul and The Broken Bones (spiller på Cosmopolite 12. Juni) knyttes til betegnelsen «new old soul» og er ifølge avisen The Guardian «gjennomsyret av musikktradisjonen fra sørstatene». Bandet, som kommer fra Birmingham, Alabama står på skuldrene til tidligere soulartister fra sørstatene, som Otis Redding og James Brown. «Southern soul» er sterkt påvirket av gospel fra de afro-amerikanske kirkemiljøene, country og RnB. Andre kallenavn på southern soul er «deep soul» og «country soul». Her er vi ved kjernen!

Frontvokalist Paul Janeway, vokste opp i en by hvor kirken var sentrum for det sosiale, noe som ledet han til å ville bli prest som ung. «Janeway… blander predikantens sans for det teatralske med fabelaktig gospel/soul-stemme og evnen til å veksle mellom det lyriske og ville, ukontrollerte i samme sang!» skriver The Guardian om hans opptredener.

Sangerinnen Ledisi sies å ha en av de mektigste stemmer, med «en rekkevidde, fingerferdighet, klarhet, allsidighet som gjør at hun kan gjøre som hun vil» ifølge John Legend.

Ledisi har studert både opera og klassisk musikk, og har mange innfallsvinkler til sin musikkstil. Likevel holder hun fast ved at hun er soul-sangerinne og er sitt mest «soulful self» som soul-artist. Hun forklarer det slik: «Soul minnet oss om fremtiden og hjalp folk med å komme seg gjennom ting (…) Det er vår comfort-food. Vi trenger dette, og vi må ta vare på den og dens opphav». 

Sangerinnen har merket seg at det er mange unge som kommer på hennes konserter og merker at det treffer dem. «Musikken vil alltid finne sin vei til de rette menneskene … Klassisk, nostalgisk, ektefølt musikk fra hjertet – går aldri av moten». Se henne selv 30. april!

En kollega av Ledisi er den amerikanske artisten Leela James som blir sagt å «bære brannfakkelen for soulmusikken» og dette har gitt henne den gjeve tittelen «Guddatteren av Soul»!

Med sin musikk bygger hun en bro mellom generasjoner, ved å tilføre de musikalske forfedrenes hjerter inn i dagens soulmusikk. Dette arbeidet er Leela James hjertesak, da hun har uttalt: «Vi vil ikke miste denne sjangeren».

Musikk-kjennere sammenligner henne med Etta James, Mavis Staples og Betty Wright. James er enig i sammenlignelsen og sier «De er små kvinner med store stemmer. Det er jeg og.» Leela James spiller konsert 5. mai.

Entertaineren José James har en stemme «uten grenser eller stengsler» med mange ulike og rike påvirkninger, som soul, jazz, RnB og Hip-hop. Han gir ros til sin mor for dette, en «total hippie» som påvirket han med mange ulike innflytelser, både sosialt, kulturelt og musikalsk.

Albumet «1984» som kommer ut i april er fylt av sosialt engasjement og feelgood-låter inspirert av Marvin Gaye, Prince og Stevie Wonder. Det blir en upbeat, og soul-preget konsert på Cosmopolite 5. juni!

Disse artistene er noen av de fremste sangerne og artistene innen soul-musikk i dag, og de spiller på Cosmopolite denne våren og forsommeren. Sjekk dem ut her: